Bu Blogda Ara

18 Kasım 2013 Pazartesi

Arıcılığın sorunları

Arıcık dediğimizde herkes in aklına ilk gelen baldır fakat arıcılığın baldan ibaret olmadığını arı sutu ,propolis ,bal mumu,polen ,arı zehri gibi birçok farklı mamul üretiminin söz konusu. Olduğunu kimse bilmez .Yada yanlış bildiklerimiz vardır mesela şerbet katmak gibi şerbet katmadan bal üretiyorum diyen arıcı yalan söyler ne denli şerbet, vermiyorsa arıcı değildir de ondan Arının balını alacaksın kışın bu hayvan ne yiyecek sezona nasıl hazırlanacak balı alındıktan sonra bütün kış şerbet,mama gibi besinlerle ve bahara girişte ise dengesini tutturayak arının depolamasına izin vermeden koloni yi çoğaltmak işin startovit tarzı vitamin takviyeli ilaçlarla arıyı desteklemek gerekir ama bunu yaparken aradaki dengeyi iyi ayarlamak çok önemli arıyı verim esnasında değil sadece sezona hazırlık ve kışlatmada mama takviyesi yapmalı .Eğer verim başladıktan sonra besine devam edilirse ne olur ? Cevabı basit siz çalışmadan emek harcamadan yaşamaya çalışırsanız ne olursa o olur .Peki piyasada petek bal olarak satılan ballardan hangilerini tavsiye edersiniz dersenizde ,ben petek balı elime aldığımda 1) Petek balın kalınlığı her bölgesinde aynı olmamalı 2) Arada bir kaç gozenekte polen olmalı 3) Gözeneklerin üstündeki sırların bazılarının çatlamış bir başka deyişle kalkmış olması gerekmektedir.4) Peteğin rengi(veya balın rengi ) tek renk olmamalı farklı tonlarda olmalıdır.
. Peki polen alırken neye dikkat etmeli 1 ) Polen taneleri karışık renklerde olmalı tek renk olmamalı niçin derseniz arının tek bir çiçeğe konmıyacağı aşikar her çiçeğin poleninin rengide farklı olduğuna gore 2) En bariz sahte olup olmadığını anlama yolu ise polen tanelerini elinize aldığınızda yuvarlak olmaması unutmayınki arılar topladığı poleni ayaklarına yapıştırırlar ve polen tanesinde muhakkak ayağının olduğu tarafta bir girinti kalır bunu polen tanesinden çok çabuk farkedebilirsiniz .
Peki arı sutu .Burda çok büyük bir soru işareti koymak gerekiyor nedenmi piyasada arı sutu satamazsınız çünkü böyle bir satış yöntemi turkiyede yok arı sutu dediğimiz şey ana arının ( her kovanda bir tane var ) larva döneminde larva gözünün etrafındaki gözlere işçi arılar tarafından depolanan sarımtırak renkli bir sıvıdır bu sıvı özel şırıngalar ve özel soğutma sistemleri ile alınmaktadır ve fiyatı gram üzerinden satılmaktadır bir kovandan alına bilecek miktar bir iki gramı geçmemekte alındığında ana arının gelişimini etkilemekte ve sağlıksız kovanlar oluşmaktadır siz duşununki 10 tl ye satılan bir arı suyu polen karışımında bu suyun bulunma ihtımali varmıdır? Ben kesinlikle firmalardan bal almam bal gibi bir sağlık pınarını üreticinin kendisinden tedarik ederim bal fiyatları ile ilgili ayrı bir yazı yazacağım .